Ce sunt panourile solare plane?

Sunt instalatii destinate producerii de apa calda menajera. Aceste sisteme poarta denumirea de “plane” datorita panourilor solare care au suprafata de absorbtie neteda. Razele soarelui patrund prin panoul de sticla solara speciala, iar caldura se absoarbe in sistem.

Domeniul de utilizare.

Panourile solare plane isi demonstreaza utilizarea in sistemele de preparare a apei caldae menajere.

Daca vrem sa alegem o solutie estetica putem opta pentru panourile solare plane, acestea fiind inserate direct in acoperis si au aspectul unor ferestre.

Clasificare

Panouri integrate

Panouri separate

Parti componente.

Panouri solare plane

Sunt formate dintr-o carcasa de fibra de sticla izolata pe toate suprafetele, in care se afla elementii colectori din cupru. Intre elementii care preiau caldura se afla lamele fine de cupru acoperite cu un strat de vopsea speciala, care ajuta la captarea radiatiei solare

Suportul

Realizat din materiale care nu ruginesc, au o rezistenta marita, in cazul sistemelor cu boilerul integrat acesta sustine si panoul si boilerul

Boiler

Pot fi de diferite volume, se pot realiza din mai multe materiale atat la interior cat si la exterior, iar intre invelisul interior si cel exterior se gaseste un strat de izolatie In dotarea lor se pot intalni accesorii cum ar fi o rezistenta electrica si anod de magneziu.

Controler

Dispozitiv electronic cu ajutorul caruia se monitorizeaza temperatura apei folosit pentru automatizarea panourilor de producere apa calda menajera. Cu ajutorul lui se monitoriza temperatura apei din boiler si se controleaza functionarea sistemului.

Rezistenta electrica

Rolul acesteia este de a incalzi agentul termic in zilele cand tuburile vidate nu reusesc sa il aduca la temperatura dorita. Este comandata cu ajutorul controlerului, se monteaza in boiler si poate fi de diferite puteri electrice.

Anod de Magneziu

Sunt montate in interiorul boilerelor si au rolul de a le proteja impotriva coroziuni

Pompa de Recirculare

Cu ajutorul pompei de recirculare se asigura circulatia in panoul solar si permite reglarea debitului acestuia, astfel se permite controlul presiunii si al temperaturilor din sistemul solar.

Vas de Expansiune

Reprezinta un element de siguranta in instalatiile solare de producere apa calda menajera. Intr-o instalatie presurizata volumul instalatiei este fix, variatia volumului datorita modificarii densitatii apei, o data cu incalzirea ei, este preluata de vasul de expansiune.

Supapa de siguranta pentru temperatura

Sunt folosite pentru a asigura protectia la supratemperatura( fierbere), aceasta se monteaza in partea de sus a boilerului, asigurand conditiile optime de functionare garantate de producator

Supapa de siguranta pentru suprapresiune

Asigura protectia impotriva depasiri presiuni maxime suportate de boiler, asigurand conditiile optime de functionare garantate de producator

Cum functioneaza?

Un sistem prezinta doua parti importante: panoul solar si boilerul. Panoul este partea cea mai importanta deoarece radiatia solara este captata de suprafata absorbanta a acestuia. Razele soarelui patrund prin panoul de sticla solara speciala, iar caldura acestora se absoarbe in sistem. Suprafata de captare pentru a da un randament mai puternic este tratat cu un material special. Pe spatele suprafetei de captare se afla un sistem de tevi din cupru in care circula agentul termic, care transporta caldura obtinuta de panoul solar catre boiler.

Avantaje.

Principalul avantaj al acestor panouri solare este pretul mai scazut fata de panourile solare cu tuburi vidate. Aceste panouri solare au o rezistenta marita la intemperii si socuri mecanice sau termice si functionare practic fara mentenanta. Datorita izolari termice inalte a panourilor solare se garanteaza o eficienta inalta indiferent de dificultatile de amplasare si orientare.


Categorii

Cele mai cumparate

Informatii

Producatori

Nici un producator

Oferte speciale