Intrebari frecvente

1. Care este functia sistemului solar separat ?

Este folosit pentru a incalzi apa calda menajera necesara unei locuinte cu ajutorul energiei solare.

2. Care este modul de fabricare a panourilor solare cu tuburi colectoare?

Panoul solar cu tuburi colectoare este fabricat din tuburi de sticla borosilicata, paralele. Fiecare tub este realizat dintr-un tub interior si unul exterior. Are o suprafata absorbanta cu o acoperire mare care absoarbe energia solara dar impiedica pierderea de caldura. Aerul este indepartat prin vidare, din spatiul dintre tuburi. Vidul astfel format elimina pierderile conductive si de convectie

3. Pot fi folosite aceste panouri solare pentru proiecte mari de incalzire?

Da, sistemele cu panouri solare sunt modulare si se pot conecta in serie sau in paralel pentru a incalzi apa in cadrul unor proiecte industriale. Nu exista limitari pentru dimensiunea sistemului. Totusi nu se recomanda legarea a mai mult de 150 tuburi in serie pentru a preveni supraincalzirea.

4. Care este presiunea de lucru?

In ceea ce priveste sistemul solar separat, nu exista apa curenta intre tuburi si rezervorul de portelan email, astfel intregul sistem este inchis. Deci, presiunea de lucru este de 6 bar / 0.6MPa, in timp ce presiunea de testare este de 12 bar / 1.2MPa.

5. Ce avantaje de mediu prezinta utilizarea energiei solare?

Oricand alegeti sa folositi energie solara, inseamna ca nu se mai ard combustibili fosili. Un panou termic folosit in locul unui boiler electric economiseste intr-un an aproximativ 1 tona de titei, reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 700Kg si reduce emisiile de dioxid de sulf (responsabile de ploile acide) cu 5Kg.

6. Unde se monteaza panourile solare?

Incalzitoarele noastre solare pot fi instalate atat pe acoperis plat cat si inclinat. Pentru acoperis plat, avem 2 unghiurilor normale pentru stand, sa zicem, 40 / 45 °, cerintele speciale putand fi deasemenea executate. Panourile solare se monteaza pe acoperis, in directia sud sau sud-vest. Ideea e ca in acel loc sa fie soare cat mai mult timp in perioada zilei. Sa nu fie umbrit de vegetatie sau cladiri. Panourile se monteaza la un unghi de circa 45°. Panourile cantaresc putin (30-70 kg fara apa din rezervor) si nu pot afecta structura acoperisurilor pe care sunt montate. Greutatea lor ajunge la cateva zeci de kilograme, in functie de model. Apoi se ia in calcul si volumul de apa in cazul celor cu rezervor exterior.

7. Care sunt urmarile spargerii unui tub, cauzate de o furtuna cu grindina sau un accident?

Acest tip de colectori au fost conceputi sa reziste in conditii de mediu extreme, utilizand sticla fortificata. Daca totusi se sparge un tub, panoul colector va functiona in continuare dar cu o eficienta mai mica. Se pot comanda tuburi de schimb.

8. Care este functia incalzitorului electric din interiorul rezervorului?

Functia sa principala este de a servi ca incalzire auxiliara, in special pentru a opera in zilele ploioase sau innorate.

9. In conditii de inghet pot fi utilizate panourile solare?

Da, tuburile comercializate de societatea noastra sunt concepute sa reziste la temperaturi de pana la -35oC. In astfel de conditii se poate obtine o temperatura foarte buna a apei calde menajere cat timp este soare. In Romania, din cauza temperaturilor sub 0oC este recomandat un sistem cu circuit inchis cu glicol sau setarea controller-ului sa mentina temperatura in boiler si sa circule apa calda prin tevi.

10. Care este modalitatea prin care putem proteja panourile solare de inghet?

La panourile solare dedicate prin constructia lor a fi folosite doar in lunile de vara, pur si simplu se goleste instalatia de apa inaintea primului inghet. La sistemele complexe, care functioneaza si iarna, in circuitul solar se foloseste glicol. Pentru a evita pierderile se impune a se izola conductele si robinetii.

11. Care este functia controlorului solar & statia solara de lucru & vas de expansiune?

Au functii automate si puternice, pentru mai multe detalii va rugam sa consultati instructiunile de operare.

12. Cat de importanta este inclinarea panoului solar?

Da, unghiul de inclinare trebuie sa fie de minim 20° fata de orizontala. Unghiul tipic al unui acoperis este intre 18 si 35o. Inclinarea aditionala nu are un efect major asupra performantei medii a instalatiei. O exceptie o reprezinta locatiile in care iarna este foarte insorit afara si atunci unghiul de inclinare trebuie sa fie mai mare pentru a expune panoul mai bine razelor solare.

13. Cum ar putea supapa de aerisire sa elibereze presiunea din sistem?

Presiunea de lucru si presiunea de testare pentru Sistemul solar separat este de 6 bar si 12 bari. Atunci cand fie presiunea se apropie de 6 bari sau temperatura apei ajunge la 90° Celsius, manerul de mai sus de supapa va fi impins sa se deschida automat si presiunea suplimentara eliberata.

14. Cum trebuie orientati conectorii solari?

Este de dorit ca panourile solare sa fie orientate cat mai spre sud. Soarele rasare la est, traverseaza orizontul la sud si apune la vest. Cel mai bine pentru a avea o eficienta ridicata este sa orientati panourile solare spre sud, cat mai mult posibil. In majoritatea zonelor, nu veti pierde mai mult de 5% din eficienta daca panourile termice sunt orientate oriunde pe directia est-vest, si nu direct spre sud.

15. Care este functia Heat Pipe-urilor (tijelor superconductoare) din interiorul tuburilor vidate?

Sunt folosite pentru a absorbi lumina soarelui si de a o transmite sub forma de caldura la rezervorul de portelan email pentru a incalzi apa. Temperatura condensatorului poate ajunge la 250-300° in zilele insorite.

16. Ce fel de material este folosit pentru stratul de izolare? Dar care este grosimea si functia?

Materialul folosit pentru stratul izolator este numit ca "spuma poliuretanica", iar grosimea sa este de 45-50mm. Este folosita in principal pentru conservarea de caldura.

17. Care este energia produsa de un panou solar cu 20 de tuburi colectoare?

Fiecare panou cu 20 tuburi colectoare produce aproximativ 40.000 BTU (11,72 kWh) intr-o zi insorita. Aceasta cantitate de energie este suficienta sa incalzeasca 400 litri de apa la 45oC. In general este suficienta energie pentru a produce apa calda menajera in timpul sezonului cald pentru o familie de 4 persoane, fara a fi nevoie sa se utilizeze rezistenta electrica.

18. De ce costa atat de mult sistemul?

“Sistemul solar separat” fara serpentina de cupru este alcatuit din: rezervor de portelan -email, colectoare solare “heat pipe”, controler solar, pompa de circulatie marca Wilo (Germania) si piese de instalare;

19. Intr-o zi innorata panoul solar cu tuburi colectoare are aceeasi eficienta?

Da, spre deosebire de panourile solare plane, panourile cu tuburi vidate functioneaza datorita razelor difuze. Desigur, eficienta va fi mai scazuta fata de o zi insorita.

Cum se poate preveni coroziunea sistemului?

Exista in principal, 3 metode pentru a preveni coroziunea:

In primul rand rezervorul nostru din titan albastru-auriu poate rezista la coroziune de ioni de clor, deoarece este un fel de silicat si deci rezistent la coroziune si rugina; In al doilea rand Anodul de Mg(magneziu) din interiorul rezervorului poate absorbi, de asemenea, material murdar si poate purifica apa, prevenind astfel depunerile in interiorul rezervorului; In plus scurgerea poate fi deschisa in mod regulat pentru a lasa material murdar sa iasa din rezervor.

20. Cat de avantajoase sunt aceste panouri solare , din punct de vedere economic?

Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare, poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obtinerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune in schimb, o investitie majora, amortizabila la randul ei intr-o perioada mai indelungata. Exista un echilibru intre o valoare rezonabila a investitiei, economiile realizate si perioada de amortizare.

21. Care este timpul necesar pentru incalzirea apei si cat timp poate fi pastrata caldura?

In ceea ce priveste timpul necesar pentru incalzirea apei, se bazeaza pe mai multi factori, cum ar fi temperatura apei reci, puterea medie a soarelui, etc. Tabelul de mai jos contine datele estimate pentru timpul de incalzire:

Pentru zilele reci si ploioase, rezistenta electrica din interiorul rezervorului de stocare poate fi folosită ca încălzitor auxiliar. Din cauza stratului de izolare si a tehnologiei porțelan email a rezervorului, coeficientul mediu al pierderilor de caldură este de 7% pe zi, pe sistem separat presurizat de incalzire a apei, in timp ce pentru sistemele nepresurizate, coeficientul poate ajunge pana la 10% -15% pe zi.

22. Care este cantitatea de apa care poate fi incalzita de un panou solar?

Un panou solar cu rezervor destinat incalzirii apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului, la o temperatura de 60-65°C. In lunile de iarna, pentru ca ziua e mult mai scurta, temperatura apei ajunge intre 15-45°C. Vara, in zilele insorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.

23. Panoul solar poate fi utilizat in acelasi timp cu un sistem pentru apa calda deja existent?

Da. Exista valve care permit conectarea panourilor solare la boilerul deja disponibil. Daca boilerul d-voastra nu are astfel de valve care sa permita conectarea directa a panourilor solare, se poate adauga un boiler aditional pentru a preincalzi apa inainte de a intra in boilerul din sistemul actual.

24. Ce este un boiler?

Este un recipient izolat termic pentru acumularea apei calde, echipat cu un sistem de încălzire a apei. Sistemul poate fi prin arderea unui combustibil, prin curent electric sau prin agent termic, avand rolul de schimbător de căldură

25. Intr-o familie de 5 persoane, care este capacitatea necesara a rezervorului?

Ei bine, in mod normal temperatura apei calde menajere este de 50° Celsius si capacitatea necesara pentru fiecare persoana este 40L, asa ca pentru o familie de 5 va recomandam sisteme presurizate separate cu rezervor de 200L portelan email.

26. Cu cat sunt reduse costurile in urma utilizarii unui panou solar corect instalat?

In timpul verii costurile se reduc cu aproape 90-100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fie gratis. Primavara si toamna aceste costuri se reduc cu cel putin 60%. Ceea ce face ca un panou solar sa-si merite investitia.

27. Comparativ cu interiorul rezervorului din otel inoxidabil, care sunt avantajele rezervorului email portelan?

a) Acesta este mai sanatoas decat rezervor din otel inoxidabil, pentru ca otelul titan albastru-auriu nu contine metale otravitoare cum ar fi plumbul, hydrargyrum (mercur), crom si nichel, in timp ce rezervorul din otel inoxidabil contine crom si nichel. Astfel, acesta poate fi incadrat in categoria de “energie verde” si produse ecologice.
b) Pentru ca rezervorul titan albastru-auriu este izolat, caldura poate fi conservata pentru mai mult timp comparativ cu rezervor din otel inoxidabil.

28. Cum va functiona panoul solar daca cerul este innorat?

Daca cerul este innorat, panoul solar este capabil sa receptioneze radiatia solara, dar in cantitate mult mai mica. Nu conteaza daca este frig sau nu, atat timp cat este soare (lumina) afara.

29. Care este functia serpentinei de cupru din interiorul rezervorului de email?

In principiu, exista 3 functii pentru serpentina de cupru:
a) Materialul special de incalzire pote rula in interiorul serpentinei de cupru si se va imbunatati procesul de incalzire a apei; b) Va poate oferi apa mai curata. Apa poate rula atat in rezervorul de email cat si in serpentina de cupru, atunci cand vom folosi apa din rezervorul de email pentru a incalzi apa din interiorul serpentinei, deoarece apa este folosita o data, nu exista nici o depunere;
c) Pentru rezervorul cu dubla serpentina, acesta poate fi conectat la alte energii, cum ar fi gazul.
d) Rezervorul cu serpentina dubla de cupru poate fi folosit atat pentru apa calda menjera cat si ca aport la sistemul de incalzire.

30. In cat timp investitia in panourile solare va fi amortizata?

Pentru o gospodarie mare, un panou solar nu este mult mai scump decat un sistem electric sau pe gaz. In functie de locatie si de cantitatea de apa calda menajere utilizata, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale difera, dar se poate considera o perioada de amortizare intre 2-6 ani.

31. Sistemul solar separat poate fi folosit pentru incalzirea centrala?

Da, rezervorul email portelan cu serpentina dubla din cupru poate fi conectat pentru a furniza si a folosi apa din interiorul rezervorului pentru incalzirea centrale a casei, dar nu este cel mai bun mod. Este sugerat sa cumparati o pompa de caldura.

32. Incalzirea traditionala va putea fi inlocuita total cu panourile solare?

Incalzirea cu panouri solare trebuie vazuta nu ca o alternativa totala la sistemul traditional de incalzire, ci ca un sistem care asigura o reducere a costurilor cu incalzirea.

33. Cum se intretine un sistem solar cu tuburi colectoare ?

In scopul de a va bucura din plin de apa calda, va sugeram urmatoarele modalitati de intretine a produselor cumparate pentru a asigura o durata de viata mai lunga: Este bine sa deschideti scurgerea in mod regulat pentru a permite iesirea fluxului de material murdar din rezervorul de portelan-email pentru a se asigura purificarea apei. Inainte de a face acest lucru, asigurati-va ca manerul valvei de aerisire este deschis.

Este sugerat sa deschideti si sa inchideti manerul vavei aerisire o data pe saptamana pentru a permite eliberarea presiunii din sistem in cazul in care temperatura medie este foarte mare. Daca plecati pentru 5 sau mai multe zile, atunci puteti cere ajutorul prietenilor Dvs pentru a va ajuta in acest sens.

De asemenea, sugeram sa va conectati o teava la valva de aerisire, pentru ca in cazul in care se elibereaza presiunea, apa fierbinte poate picura. De asemenea, din cauza conductei puteti verifica daca sistemul functioneaza in mod normal, daca este apa care curge din interiorul tevii, atunci sistemul functioneaza corect. Daca nu exista apa care picura pentru cateva zile, atunci este nevoie sa verificati daca conducta este stagnata.

De asemenea este sugerat faptul sa verificati des conditiile de functionare ale statie de lucru solare, mai ales manometru & debit si indicatorul de temperatura. Daca presiunea este mai mare de 6 bari,va trebui sa eliberati presiunea excesiva mai des, prin deschiderea si inchiderea manerului; daca debitul nu este normal, se poate intampla din 2 motive: - un fel de gaz este format in conducte, trebuie sa deschideti supapele relative de presiune; - daca fluidul special din interiorul conductei nu este suficient, puteti adauga folosind valva de umplere.

34. Cum pot utiliza panourile solare pentru incalzirea apei din piscina?

Utilizarea panourilor solare exclusiv la incalzirea apei din piscina, este viabila chiar si in varianta utilizarii unor panouri mai putin performante, cum sunt cele plane, nevidate. O astfel de investitie, desi convenabila valoric, nu este recomandabila datorita limitarii utilitatii la perioada de vara. Este mult mai utila utilizarea de panouri cu tuburi vidate, care satisfac deplin nevoia incalzirii apei in piscina pe timp de vara, iar in timpul iernii asigura un procent insemnat (30 – 50%) din energia necesara incalzirii locuintei.

35. Cat de importanta este zona geografica pentru eficienta panoului solar?

In Romania nu sunt diferente foarte mari de insorire intre doua locatii. Per ansamblu suntem situati intr-o zona foarte buna de insorire. Pentru mai multe detalii puteti consulta harta de insorire disponibila pe site.

36. Exista un pericol de incendiu in cazul temperaturilor foarte ridicate?

Nu. Pericolul de incendiu este exclus.

37. Ce poate defecta un panou solar?

Cadere de grindina de mari dimensiuni. Fabricantul asigura durabilitatea tuburilor solare montate la o inclinatie de 45° la bucati de grindina cu diametrul de pana la 30 de milimetri in functie de tipul tubului. Daca se sparg, tuburile pot fi inlocuite imediat cu altele noi.

38. Panourile solare functioneaza si iarna?

In cazul utilizarii panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare, iernile geroase, cu temperaturi mult sub 0°C, nu ridica probleme, deoarece agentul termic care colecteaza caldura captata este un lichid antigel, care rezista pana la temperaturi extreme de -40°C. Pe de alta parte, vidul din interiorul tuburilor, asigura o izolatie termica foarte inalta, pierderile fiind sub 5%. Din aceste motive, panourile solare cu tuburi vidate supraconductoare, sunt aproape la fel de eficiente iarna, ca vara. Exista totusi o diferenta intre energia totala captata iarna fata de cea captata vara, dar aceasta diferenta este data in primul rand de perioada zilei, mult mai scurta iarna decat vara, de timpul mediu de stralucire a soarelui, si el mai redus, si in mai mica masura, de pierderile de energie datorate temperaturilor mediului ambiant, mult mai scazute. Panourile solare pot sa functioneze si pe timpul iernii. Temperatura exterioara nu afecteaza agentul termic, acesta fiind izolat de exterior printr-un strat de vid al tubului solar. Iarna, perioada de absorbtie a radiatiei solare este mai mica, pentru ca si ziua dureaza mai putine ore.

39. Panourile au tuburi din sticla. Ce se intampla daca unul se sparge?

Sistemul functioneaza in continuare fara probleme. Tubul defect se inlocuieste cu un altul - pretul fiind foarte mic. Inlocuirea e necesara pentru a nu fi afectata puterea de incalzire a panoului solar.

40. Orice instalator imi poate monta panoul solar?

Sistemul e usor de montat. Orice instalator ar trebui sa stie sa lege apa calda-apa rece la tevile corespunzatoare ale instalatiei din casa in cazul panourilor solare cu rezervor exterior. In cazul panourilor solare cu boiler interior si cu aport la incalzire este recomandat a se apela la instalatori care au mai montat panouri solare.

41. Ce este un panou solar?

Reprezintă o instalație care are rolul de a capta energia solară conținută în razele soarelui și de a o transforma în energie termică.

42. Ce este randamentul unui panou solar?

Fiind utilizat aproape tot spectrul radiației solare, randamentul acestor panouri este ridicat fiind în jur de 75% raportat la energia razelor solare incidente în Europa.

43. Cum funcționează un panou solar?

Componenta principală din punct de vedere funcțional este elementul absorbant care transformă energia solară în energie termică și o cedează unui agent termic reprezentat de apă sau antigel. Cu ajutorul agentului termic, energia este preluată și fie este stocată cu ajutorul ului boiler, fie este utilizată direct.

44. Ce reprezintă tuburile solare?

Tuburile solare formează componenta cea mai importantă într-un panou solar și anume colectorul solar. Într-un tub solar se întalnește elementul absorbant care transformă energia solară în energie termică.

45. Ce sunt tuburile solare cu heat-pipe?

Sunt tuburile care au cea mai mare eficientă de captare a energiei solare. Acest lucru se datorează tijei superconductoare heat-pipe.


Categorii

Cele mai cumparate

Informatii

Producatori

Nici un producator

Oferte speciale