Panouri Fotovoltaice

 

Ce sunt Panourile Fotovoltaice

Ce sunt Panourile Fotovoltaice?

Sunt dispozitive capabile sa transforme energia solara in energie electrica. La baza producerii energiei electrice sta celula fotovoltaica, care in contact cu razele soarelui produce energie electrica.

Sisteme fotovoltaice

Sisteme fotovoltaice

Domeniul de utilizare

Initial panourile fotovoltaice au fost folosite pentru a asigura energia electrica acolo unde nu exista nici un alt mod de a o produce.

Panourile fotovoltaice sunt folosite pentru producerea de energie electrica in domenii diverse, incepand de la stalpi de iluminat si terminand cu dispozitive complexe, cum ar fi satelitii insa cel mai adesea sunt insa intalnite in producerea de energie pentru locuintele.

Sisteme fotovoltaice

Sisteme fotovoltaice

Variante constrctive

 

Sistemele solare care folosesc panouri fotovoltaice sunt impartite in doua categorii, cele conectate la reteaua de curent (ON GRID)si sistemele fara conectare la retea numite si autonome (OFF GRID).

Sistemele fotovoltaice conectate la reteaua de curent electric (ON GRID)

Pot fi folosite in orice locuinta care este conectata la reteaua de curent. In componenta acestor sisteme intra panoul fotovoltaic care genereaza curentul continuu si invertorul care are rolul de a transforma currentul de la panou in curent alternativ pentru a putea fi introdus in reteaua electrica.

sistem fotovoltaic legat la retea

Sisteme fotovoltaice fara conectare la retea (OFF GRID)

In componenta acestor sisteme intalnim panouri fotovoltaice, controler solar, inveror si acumulatori. Sunt folosite la case de locuit sau de vacanta care nu se pot racorda la reteaua de electricitate sau la case autonome.

sistem fotovoltaic tip insula

Parti componente

Panoul fotovoltaic

Format din celule fotovoltaice care au o suprafata mica si curentul produs este mic dar in combinatii serie – paralel aceste celule pot produce curenti suficienti de mari pentru a fi utilizati.

Sisteme fotovoltaice

Controler / regulator

Acesta are rolul de a incarca si proteja acumulatorul atat pe parcursul incarcarii cat si pe parcursul folosirii energiei stocate de acestia.

Sisteme fotovoltaice

Invertor

Sunt echipamente electrice ce realizeaza conversia energiei electrice generate de panourile fotovoltaice din curent continuu in curent alternativ.

Sisteme fotovoltaice

Acumulatori

Sistemele fotovoltaice necesita dispozitive speciale pentru stocarea energiei. Cele mai la indemana dispozitive de stocare a energiei sunt bateriile de acumulatori

Sisteme fotovoltaice

Cum functioneaza?

Pentru a avea energie electrica de la soare, avem nevoie de un panoul solar fotovoltaic. Acesta are in componenta sa mai multe celule solare care absorb o parte din particulele de lumina.

Energia electrica este produsa atat timp cat panoul fotovoltaic este expus la lumina si poate produce curent si in zilele noroase captand lumina difuza printre nori, acesta poate fi considerat ca fiind un generator de curent continuu.

In cazul sistemelor fotovoltalice neconectate la reteaua electrica locala, energia electrica generata de catre panoul fotovoltaic este inmagazinata in baterii de acumulatori, iar incarcarea acestora este controlata cu ajutorul unui controler solar. Pentru a transforma curentul continuu din acumulatori in curent alternativ este necesar un invertor. In cazul sistemelor fotovoltaice conectate la reteaua de curent nu avem nevoie de acumulatori, curentul nu este stocat, este consumat imediat sau intra direct in reteaua electrica locala.

Sisteme fotovoltaice

Avantaje

Sunt ideale in zonele izolate, aflate la mare distanta de reteaua de electrificare, in cazul in care se stie consumul annual de energie electrica sistemul fotovoltaic este usor de proiectat, sistemele conectate la retea au un numar redus de componente deci necesita un spatiu redus. Un alt avantaj al sistemelor fotovoltaice este ca acesta se poate extinde in cazul aparitiei unor consumatori electrici suplimentari. Datorita lipsei componentelor mobile, nu necesita ingrijire deosebita, se pot folosi de exemplu la statii de comunicare, cabane, in locuri izolate.

panouri fotovoltaice panouri solare centrale termice panouri fotovoltaice pret panouri solare fotovolta
panouri fotovoltaice panouri solare centrale termice panouri fotovoltaice pret panouri solare fotovoltaice centrale termice electrice service centrale termice centrale termice pe peleti centrale electrice solar system cellule fotovoltaice boilere electrice invertor reparatii centrale termiceice centrale termice electrice service centrale termice centrale termice pe peleti centrale electrice solar system cellule fotovoltaice boilere electrice invertor reparatii centrale termice
Autor:admin_us